kies 
choose 

taal
languague

   
Deze voormalige Nederlandse site stopte in januari 2024
 Actuele onderwerpen
   
Online archief van de voormalige Moto Morini Club Nederland
LET OP: De website van Moto Morini Club Nederland is in januari 2024 opgeheven. De resterende inhoud is overgedragen aan de Britse Morini Riders Club en deze Club host nu het online archief van de voormalige Nederlandse Club.

Op 12 november 2022 is tijdens een Bijzondere Ledenvergadering op democratische wijze besloten om na 37 jaar te stoppen met de Club. Er volgt nog 1 laatste uitgave van Rebello, nr. 100 en daarna (voorjaar 2023) wordt de Club ontmanteld. Waar kunnen onze Leden terecht? Er zijn 2 mogelijkheden:
  1. Lid worden van de (Nederlandse) Aermacchi Club. Hier zijn al veel Moto Morini Club leden lid van. Bij de Aermacchi Club gaat het niet om het merk of type motor, maar om de mens.
  2. Gratis on-line lid worden van de Britse Morini-Riders-Club. Dat gratis lidmaatschap geldt tot oktober 2023. Dan kan besloten worden om betalend lid te worden en het Clubblad "A Tutto Gas" in de brievenbus te ontvangen.
   
Nieuwe aftermarket transducers voor de modellen 250V, 350, 500.
Volgens Morini Specialist Luzzi zijn er aftermarket transducers beschikbaar waar hij bedenkingen bij heeft, omdat ze in eerste instantie ontworpen waren voor 2-takt motoren. Daarom genereren deze transducers een vervroegingscurve die niet optimaal is voor een 4-takt motor. Bovendien missen deze transducers vaak een aansluiting voor een elektronische toerenteller. Daardoor is de toerenteller dan niet bruikbaar. Het bedrijf Luzzi in Sienna/Italië, gespecialiseerd in de verkoop van onderdelen voor old-/newtimer Moto Morini motorfietsen heeft in samenwerking met enkele technici nieuwe transducers ontwikkeld met de volgende eigenschappen:
  • 100% uitwisselbaar met de originele transducers,
  • Krachtige vonk, gelijk aan de power van de originele transducers,
  • Aansluiting voor de elektronische toerenteller,
  • Bidirectionele bescherming van de toerentelleruitgang om wederzijdse interferenties en schade tussen toerenteller en transducer te voorkomen,
  • Solide behuizing met praktische aansluitingen.
De nieuwe/verbeterde transducers zijn beschikbaar voor zowel de rode als de zwarte pickup.

Klik op foto for details

   
Sempre Pui' Forte Boek nu leverbaar
Het ulitieme boek over Moto Morini is inmiddels te bestellen via morinibook.com
De schrijver heeft veel tijd geïnvesteerd en moeite gedaan om de complete historie van Moto Morini te achterhalen. Hij is daarvoor talloze malen naar Italië gereisd voor interviews met de betrokken personen van de fabriek en de familie.

Het boek telt 544 (!!) pagina's, is geschreven in het Italiaans en Engels en kost €79. Verzendkosten naar Nederland bedragen €10. Meer informatie of bestellen, zie Wim's website, Morinibook.com.
   
Nieuwe onderdelen leverancier in Engeland, nadat NLM is gestopt
Vanaf 15 december 2018 is North Leicester Motorcycles (NLM) permanent gestopt met de verkoop van motorfietsen en Moto Morini onderdelen. Uiteraard bedanken we Stuart en zijn collega's voor hun
support in de afgelopen jaren en we hopen dat Stuart gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Gelukkig heeft een ander bedrijf de levering van onderdelen overgenomen. Vanaf januari 2019 kun je terecht bij Mdina Italia Store. Zodra je "Morini spares" in het menu op hun homepage ziet, kun je onderdelen bestellen. De verkoop van de motorfietsen van wordt overgenomen door Lusso Veloce, zie daarvoor hun website.
   
Fotoverslag deelname Picos Rally 25-30 september in Spanje
Net als in 2015 heeft jullie webmaster de Picos Rally verreden in N.W. Spanje. Een foto verslag van deze geslaagde motorweek staat on-line. Ook in 2018 verzorgde de Aermacchi Club op uitstekende wijze de contacten met de organisatie in Spanje en het vervoer van de motoren naar en van Spanje.
   
Terugblik Ital Dag 2018

Video PromotorOnze Clubstand
Deelnemers en bezoekers van de Ital Dag, afgelopen 2 september kunnen terugkijken op een fantastisch evenement. Ook dit jaar was onze Club vertegenwoordigd met
een eigen stand. Gelukkig wisten veel Clubleden ons te vinden! Ook Promotor TV van het gelijkname YouTube kanaal kwam op bezoek. In onze Clubstand werd Marc Veld (Moto Stretta, Zwolle) ge￴erviewd over de nieuwe Corsaro 1200ZZ die in onze stand stond te pronken.

De organisatie (Ducati Club Nederland) had alles uit de kast getrokken om er een geslaagd evenement van te maken en dat is zeker gelukt! Er waren veel (premium) standhouders, er was live muziek van tal van bands en er was een gevarieerde horeca. De verwachting van 6.000 bezoekende mede motorrijders werd ruimschoots gehaald. Tot slot nog een YouTube filmpje en een fotoalbum als terugblik op een hele geslaagde dag.
 
   
Privacy Clubleden
Vanaf 25 mei 2018 is de algemene verordening gegevensbescherming van kracht, afgekort de AVG. In lijn met deze wet heeft Moto Morini Club Nederland een privacy verklaring opgesteld.
Hierin is na te lezen welke persoonsgegevens wij van onze Leden vastleggen en hoe wij met die gegevens omgaan.
   
Interview met onze Voorzitter Ton Langeveld in het Moto Morini museum
Motorliefhebbers kennen ongetwijfeld het YouTube kanaal 'Motome' van het journalistieke koppel Joost Overzee en Bart Verhoeven. Vanaf seizoen 2018 is dit kanaal hernoemd in Promotor. In de aflevering gepubliceerd op 16 maart 2018 een heel leuk interview met onze Voorzitter Ton Langeveld. Het interview is opgenomen in het Moto Morini museum. Wil je het Morini museum eens in het echt zien, kom dan naar de Open Museum Dag op 2 juni 2018 van 10.00-16.00u Op die dag tevens de mogelijkheid om drie andere musea met Italiaanse motoren te bezoeken.


klik op de titel "Ton Langeveld" in het filmpje voor groot beeld

   
Speciaal Forum voor de Moto Morini 1200cc Corsa Corta modellen
Raffaele uit Italië maakte ons attent op een nieuw Italiaans forum dat gestart is voor de 1200cc modellen.
"Het forum heet Corsacorta.it en is voorzien van een automatische vertaalmachine! http://www.corsacorta.it wordt officieel ondersteund door Moto Morini motorcycles (de fabriek). Neem deel aan het forum en schrijf in het Engels. De automatische verlating helpt ook om de onderwerpen te lezen. Aan het forum nemen twee belangrijke officials van Moto Morini deel, de huidige testrijder en de ontwikkelaar/vroegere testrijder. Op deze manier heb je support" aldus Raffaele.

Zie http://www.corsacorta.it
   
Fantastisch project
Oberdan Bezzi is een Italiaanse ontwerper van motorfietsen die de gave bezit 'oud' en 'nieuw' ontwerp te verbinden. Het nieuwe ontwerp krijgt stijlelementen van het oude ontwerp mee, waardoor een grote herkenbaarheid ontstaat en de 'kern' of 'ziel' van een merk een nieuwe impuls krijgt! In het verleden hebben we op deze pagina al eens aandacht aan deze maestro besteed. Hij heeft op papier een serie nieuwe Moto Morini modellen ontworpen die z￲ ge￳pireerd zijn op een aantal succesvolle modellen uit het verleden: de Sport, Touring en Camel. Helaas heeft de fabriek hier niets mee gedaan. Juist om die reden hebben vrienden van de Duitse Morini Club het initiatief genomen om een schitterend papieren ontwerp van Bezzi om te zetten in een motor. Inmiddels zijn er ook een Excalibur en een Camel 1200cc verschenen, zie deze website.
Oud-en-nieuw worden verenigd: de lijnen van de legendarische 3½ worden overgezet op een 1200! Volg de vorderingen van het project op de website van de initiatiefnemers. Trouwens: waarom ook andere merken deze fantastische ontwerpen niet overnemen is voor velen een groot raadsel. Onwerkelijk? Te duur? Wie het weet mag het zeggen. Volg het Duitse initiatief op deze website.
   

Nieuwe eigenaar van de Moto Morini mailing list
De internationale Moto Morini mailing list heeft een nieuwe eigenaar. Voor deelname moet je je registreren via deze link. Na registratie kom je in contact met vele eigenaren van Moto Morini motorfietsen. Registratie is simpel, maar voor het geval je toch vragen hebt, neem dan contact op met Dan Kelo via ewordpainter - AT - gmail.com
Om een idee te krijgen, via deze link zie je wat motorfietsen van deelnemers aan deze mailinglist. Deelnemers uit onder andere: Australië, Canada, België, Denemarken, Italië, Noorwegen, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Engeland en de VS. Voertaal is Engels.

   

Klassiekernieuws

Blauwe kentekenplaten
Voor motoren gold de regel dat bij eerste toelating voor op de weg v￲ 1973 een blauwe kentekenplaat gebruikt mocht worden. Met ingang van
1 januari 2013 is deze regel verruimd naar motoren die v￲ 1978 zijn toegelaten. De blauwe plaat wordt niet automatisch verstrekt. Je dient daartoe een verzoek in te dienen bij de RDW. Voor degenen die nu volgens de nieuwe regeling voldoen aan de criteria maar momenteel met een gele plaat rondrijden, bestaat de mogelijkheid tot omwisselen van het kenteken. De blauwe plaat voor motoren tot 1973 is alleen toegestaan indien het ken-teken is opgebouwd uit 2 letters, gevolgd door 4 cijfers. Voor de periode 1973-1977 wordt een kenteken verstrekt uit de serie XX-YB-XX
(2 cijfers, YB, 2 cijfers).

Schorsen
Je dient na het aflopen van de schorsingsperiode (1 jaar) zelf zorg te dragen voor het verlengen of het opheffen van de schorsing. In het laatste geval moet je ervoor zorgen dat de eventueel verschuldigde motorrijtuigenbelasting betaald wordt en dat het voertuig verzekerd wordt. Je krijgt g○ schriftelijke waarschuwing meer van de RDW dat de schorsingstermijn verloopt. Mocht je vergeten de verzekering/belasting te betalen, dan volgt daar een forse boete op! Goed opletten dus!!

Speciale keuringsstations klassiekers
Met ingang van 1 februari 2013 zijn er vijf RWS-keuringsstations aangewezen waar je met je klassieker terecht kunt. Dit zijn Amsterdam, Zwijndrecht, Arnhem, Veldhoven en Zwolle.
(bron klassiernieuws: Fehac en Aermacchi Club)

   
Massimiliano Valentini en de ontwikkeling van de Camel 500
Opmerkelijk dat Moto Morini aan de basis heeft gestaan van het hele woestijnrally gebeuren! De Camel en de BMW GS80 waren destijds de eerste 2-cilinder offroads waarbij de Morini │te offroad capaciteiten had. De BMW werd een enorm succes voor gebruik als reis-enduro. De Camel 500 werd ontwikkeld door Valentini Moto een dealer van Moto Morini en werd daarbij ondersteund door ing. Franco Lambertini. Niet veel later nam de fabriek de Camel in productie. Lees meer over Massimiliano Valentini die in de jaren '80 deelnam aan een aantal woestijnrally's als o.a. Parijs-Dakar.
   

Corsarino's
Gelezen in Bromfiets van mei/juni 2012: in Nederland staan 316 Corsarino's op bromfiets kenteken. Bovendien staan er 2 geregisteerd als snorfiets. De Moto Morini Corsarino staat daarmee in de top-40 van de 400 genoteerde merken. In totaal telt ons land 1.157.887 bromfietsen op kenteken.
   

Standaard carburateurs en bezetting voor de 125/250/350/500cc modellen
Kort geleden ontving de Club van de Britse Dellorto importeur Eurocarb ltd. een tweetal pagina's uit een Dellorto catalogus. Hierin een overzicht van de carburateurs, zoals deze door de fabriek op de 125/250/350/500cc modellen werden gemonteerd. Uiteraard zijn ook de gegevens over de (standaard) sproeierbezetting, naald, vlotter en gasschuif opgenomen.

   
   
 

VIERING25 JARIG BESTAAN CLUB

Viering 25 jarig bestaan van de Club op 15 en 16 mei
De viering van ons 25 jarig bestaan was een groot succes!!! Op 15 mei startte de bijeenkomst in Hengelo (prov. Gld). Naast een groep eigen Clubleden die gekomen waren met allerlei verschillende Morini modellen, waren er ook Clubleden uit Belgi¥n deelnemers uit Duitsland en Engeland. S¥n uit Denemarken was degene die de grootste afstand had afgelegd, meer dan 600km enkele reis. Naast
enkele 'offici¥' plichtplegingen werden de motoren 's middags gestart voor een toerrit door de mooie omgeving. Na terugkeer in Hengelo ging de barbecue aan en werd er gezellig nagepraat. 's Avonds
was er gelegenheid mee te feesten met de HAMOVE motorclub. Op zondag konden de races georganiseerd door HAMOVE bezocht worden. Al met al een z￲ geslaagd gebeuren en we hebben een record gevestigd met het aantal verzamelde Morini's op NL bodem. Via twee links, twee fotopagina's die een leuke impressie van de dag weergeven. Link 1, fotoalbum van S¥n. En nog een Link 2. Nog meer in dit topic van het Forum. Clublid Tommy heeft zelfs een Hyves pagina gestart over Moto Morini. Ook daarop een paar foto's van het treffen in Hengelo.


25th anniversary 25th anniversary
25th anniversary
25th anniversary 25th anniversary 25th anniversary

  Uitlaten voor Kanguro's en Camels
Tot nu toe was het lastig om vervangings uitlaten te scoren voor je Kanguro of Camel, omdat de productie van de originele Lafranconi's al geruime tijd geleden gestopt is.
In Italië en Duitsland zijn nu vervangingsdempers beschikbaar.Belangrijke update:
In Italië zijn nu perfecte replica's te koop voor de Kanguro's X en X1 (frame ronde buis).
Zie hiervoor de website van Samuele Brezzi
 

de vervangingsdemper voor mijn Kanguro X1 kwam van de Duitse Morini dealer Wolfgang Tritsch. De X en X1 modellen hebben een 2-in-1 uitlaat.vervangingsdempers voor de Kanguro X2 en Camels worden geadverteerd op de site van Moto Morini Club Italia. De X2/X3 modellen, incl. Coguaro hebben een 2-in-2 uitlaatsysteem.


 

In Italië een nieuw boek verschenen over Moto Morini. Een uitgebreid, volledig verhaal over de historie van Moto Morini. Bij het rijke race verleden van de fabriek wordt uitvoerig stilgestaan, net als bij de modellen die in het verleden gebouwd zijn voor normaal straatgebruik. De fabriek werd in de tweede helft van de jaren '30 van de vorige eeuw gesticht, maar het complete verhaal over Moto Morini was nog nooit in boekvorm aan het papier toevertrouwd. De aktiviteiten van Alfonso Morini gaan terug tot de jaren ?20 van de vorige eeuw, toen hij samen met Mario Mazzetti, een ander merk stichtte, namelijk MM. Later verliet Alfonso het bedrijf (1937) om voor zichzelf te beginnen, onder zijn eigen naam. Moto Morini is inmiddels aan een tweede, of misschien zelfs derde jeugd begonnen, als je afgaat op de nieuwe modellen die vanaf 2005 verschenen.
Dit boek beschrijft het verhaal van het bedrijf vanaf het eerste moment tot vandaag. Ook de techniek komt ruimschoots aan bod dankzij de technische kennis van de schrijver Massimo Clarke. De tekst wordt ondersteund door vele foto's die nooit eerder gepubliceerd zijn, maar die afkomstig zijn van de fabriek zelf. Zie voor details


 


Interview met ing. Franco Lambertini over de 1200cc v-twin motor
Het Franse blad "Café Racer" heeft een interview met ing. Franco Lambertini gepubliceerd over de ontwikkeling van de 1200cc v-twin. Dit motorblok wordt toegepast in de verschillende uitvoeringen van de Corsaro, de 9 1/2, Scrambler en de Granpasso. Voor ieder type motorfiets wordt het blok iets aangepast: andere cilinderkoppen, andere kleppen, andere mapping, maar de basis blijft hetzelfde "bialbero, corsa corta" blok. Lees hier het complete interview.


Racehistorie
In een ver verleden heeft Moto Morini grote overwinningen in de racerij behaald. In dit verhaal, afkomstig uit 'Motor Cyclist Illustrated' (febr. 1964), lees je over de rol van oprichter Alfonso Morini (1898-1969), over zijn samenwerking met een aantal anderen, hetgeen ertoe leidde dat Tarquinio Provini bijna wereldkampioen werd op de 250GP racer een jaar eerder. Hij kwam door omstandigheden uiteindelijk slechts 2 punten tekort in 1963.


Snelste ééncilinder ter wereld
In 1963 miste Tarquinio Provini het wereldkampioenschap 250cc op 2 punten. In "Legend Bike" nr. 139 (04/2004) stond een uitstekend artikel over Provini's 250cc Moto Morini racer, geschreven door Paolo Conti. De vertaling van dit artikel was al te lezen in Rebello nr. 70 en nu dus ook on-line dit interessante artikel over de "snelste ééncilinder ter wereld".


En dan nog

Deze site werd gebouwd door sr. webmaster Piotr Bilogan uit Polen in goed overleg met clublid Tony Kersbergen (nu ook jullie webmaster), die de teksten en foto's aanleverde. Beide Morini fans zijn zeer gefascineerd door deze fantastische Italiaanse machines.


Club Historie
De Morini Club Nederland werd op 12 november 1985 opgericht door Lil Kremers uit Tilburg.02-2020