To the homepage of Moto Morini Club Nederland
Nederlandse indexpagina van Moto Morini Club Nederland
javascript: menuboven


Moto Morini Club Nederland

Deelname aan de Moto Morini Trackday
van de Britse "Morini Riders Club",
zomer 2002, op het circuit Cadwell Park in Engeland door:
Klaas Vink, Karst Vink (=neef) en Marlies (=nicht)
en last-but-not-least Hans de Leeuw.

De enige Nederlandse toeschouwer/supporter was John Beumer..

De motorfietsen van de Nederlandse deelnemers
Klaas:
Karst:
Hans:
Marlies:
"Finch" Morini V550cc, 47pk en de 250 Supermono, 14,7pk
V500, 39pk
3½ met 400cc
Honda 600 CBR-F


Zomer 2002. Verslag van Klaas Vink

Onder de kop "England, here we come", was onze komst via Tony Kersbergen aangekondigd bij de voorzitter van de UK Morini club ("Morini Riders Club" - red.). "Ons" betreft een drietal clubleden, te weten Engelandvaarder Hans de Leeuw (voor de 6-de keer) en Karst en Klaas Vink, zeg maar de harde kern "grote cilinderinhoud" racers van jullie Morini Club. De vierde persoon was mijn nichtje, die sinds 1,5 jaar haar rijbewijs heeft en een Honda 600 CBR-F de sporen geeft. Ik wil in het bijzonder haar optreden noemen, omdat weer eens overduidelijk blijkt dat circuitrijden door de organisatie van de jaarlijkse Morini Track Day mogelijk gemaakt wordt. Want het was voor Marlies een angstige en spannende affaire. De "day before" had ze met haar 3 begeleiders al kennis gemaakt met het aanschouwen van de verrichtingen van "coureurs" bij een andere organisatie en natuurlijk is het indrukwekkend om mensen op voor haar gelijkwaardige machines "wheelies" te zien maken. Ook reed er een hele vloot van die machtige Ducati's op slicks. Kortom werd hier bevestigd dat Engeland nog steeds een echt motorminded raceland is.

Harry Trip in actie op het TT-circuit in Assen, zomer 2002.
(Klik op afbeeldingen voor groot formaat)

Iedere dag wordt er op Cadwell Park wel gereden. De baco's zijn dan ook min of meer in vaste dienst. Er kwam nog een vijfde Nederlander, zei het als toeschouwer naar het circuit om de verhalen van Hans de Leeuw eens te controleren, namelijk John Beumer. Deze man organiseert al jaren een dergelijk evenement op Croix et Ternois, namens de Ducati Club en hij was benieuwd naar en later onder de indruk van dit heuvelachtige circuit en de organisatie aldaar.
Die organisatie is gemoedelijk doch degelijk. De keuring is zeker zo goed als op Assen, zei het dat er naar geluid niet wordt omgekeken. Dat kan allemaal nog in Engeland. Wij hebben onze demping niet aangepast, omdat we dit inmiddels aso vinden, maar ik heb een Morini gezien, die ineens zonder silencers rondging. Ik kreeg echter niet de indruk dat dit sneller betekende, mogelijk zelfs langzamer, omdat het geluid langer bleef hangen. Kleding en helmen worden ook nagezien zonder direct op keurmerken te letten. Een tweedelig pak moet aaneen geritst zijn, maar wordt toegelaten en ook het rijbewijs wordt geïnspecteerd. Zonder een geldig rijbewijs wordt er niet gereden! Dan de inschrijving: denk niet dat het vrijrijden op dit circuit in Engeland goedkoop is. Engeland is voor ons prijzig, zo ook de inschrijving: 75 pond voor Morini's en 95 pond voor Marlies. Dus pakweg 115 EURO voor ons p.p. Daar krijg je heel veel (plezier) voor terug, want je kunt op zo'n dag zo vaak rijden dat dit in vergelijking met de Ducati clubraces op Assen in schril contrast staat. Gemiddeld laat men je 15 minuten per sessie rijden en onze topper Hans heeft er naar mijn mening wel 10 keer gebruik van gemaakt.

Cadwell Park


Zelf heb ik aan het eind 3 sessies achtereen gereden. Je voelt je bijna bezwaard als je weer naar het toegangshek rijdt, maar de allervriendelijkst ogende organisatie gaf direct vrij baan onder de goedkeurende woorden: "jullie hebben zo'n lange (en dure) reis gemaakt, kom op rijden!" Terug naar Marlies: bij de aanmelding vroeg Hans of zij bij de Morini's kon worden ingedeeld, omdat de nieuw en nogal bang was dat het te snel voor haar zou gaan. De organisatie was onverbiddelijk en toch heel aardig. Morini klasse "only", maar ook: Marlies wordt ingedeeld in de "Medium Class" of te wel de langzame klasse. Het is maar hoe je die klasse noemt. Wederom alleraardigst nietwaar? In de "riders meeting" werd het circuit, de vlaggencode en het in- en uitrijden van het circuit uitgelegd, maar ook werd er aandacht besteed aan "respect" voor elkaar. Dus geen gekke dingen doen en als dit zou worden geconstateerd, dan is de organisatie onverbiddelijk en kun je je zaken inpakken. Gelukkig is dit allemaal niet gebeurd en verliep de dag uitstekend.

Helaas kwamen enkelen ten val, maar de Hollandse delegatie hield het rubber aan de juiste kant. Ook Marlies voelde zich steeds beter thuis en werd na afloop van een sessie vriendelijk door een mederijder toegesproken of het goed was verlopen. Allemaal "very kind".

Onze machines, een viertal fietsen, waren in een busje gestopt van maximaal 6,1m lang en 2,4m hoog, allemaal met het oog op kostenbesparing. Dat heeft me nog wel wat hoofdbrekens gekost, maar het ging!

Hans had zijn zeer handelbare en snelle 400 cc (V 350) bij zich, waarmee hij al jaren heer en meester op Cadwell binnen de Morini scene is. Uitdagend waren dan ook vooraf zijn bewoordingen. Karst zijn V500 met origineel New York 501 blok, 39 PK aan het achterwiel, had volgens John Beumer de mooiste sound en was ook een van de snellere fietsen, want ook in Engeland is het voornamelijk V 350.

En dan ikzelf: de krachtige V550 cc, 47 PK tellende Finch Morini. Nogmaals aan die Engelsen uitgelegd, dat dit de vertaling is van het vogeltje! Daarnaast als 2-de motor, het showmodel: de 245 cc Supermono, waarbij de kleurstelling ten opzichte van Assen dit jaar was gewijzigd. De kuip en de zijschilden en ook de onderliggende tank/spoiler. Ook de gebroken motorblokophanging was verstevigd. Het blok was gerepareerd: de losgelopen gewichtsbout op de balansgaffel was verwijderd als ook het tweede exemplaar (M8x30).

Vlak voor ons vertrek is de machine nog op de testbank bij Ruud Frederiks geweest. De trillingen waren door de aanpassing afgenomen, een schamele 14,7 PK werd bereikt (topsnelheid zo'n 130 km/u - red.), iets wat mij tot nog toe niet aanstaat, maar na Assen te hebben gereden, was dit mij al bekend.


Klik op foto's voor groot formaat


Supermono


Op Cadwell, alwaar ik 4 sessies met deze motor heb gereden hebben zich geen problemen voorgedaan. De Engelsen vonden het prachtig en ik heb weer wat meer vertrouwen in dit project gekregen en heb mijn toekomstplannen ook met John Beumer besproken: Ik zal proberen om deze Morini op het podium in Assen te sturen in de kleine (<250 cc) klasse.

Dan had ik via het Internet al gelezen dat de Engelsen via NLM een zeer krachtige 501 aan de start hadden gebracht (vorig jaar). Volgens Hans was deze motor misschien wel snel, maar zijn berijder niet. Nou dat was dit jaar wel anders want Hans had de grootste moeite met deze fiets. Het was mij dan ook een groot genoegen om deze zgn. 50 pk machine voorbij te rijden en te laten zien dat mijn 550 cc metende fiets erg krachtig is. Dit bleek ook op de "bult"of te wel een steil gedeelte, gevolgd door een vlak gedeelte, welke gelijk na een chicane is gelegen. Op deze bult kroop de motor telkenmale in de ketting om zodoende een wheelie te produceren. Dit is een bijzondere ervaring en het is van belang dat je de fiets recht voor de helling plaatst. Waarom ik dit weet: anders land je naast de baan want sturen in de lucht heeft geen effect (1x is genoeg). Omdat Hans met name het korte circuit goed kent, was mij al gauw duidelijk dat ik hem op dat gedeelte niet bij kon houden. Een flitsend rijgedrag in combinatie met een snel schakelende 6-bak en een goed sturende Hans de Leeuw maakten hem op dat deel moeilijk te kloppen. Maar op het ook voor hem onbekendere gedeelte, met een lang recht eind was ik in het voordeel. Aan het einde van het rechte eind zit een linkse opgaande volgas bocht en hier genoot ik enorm van. Als Hans het gas even afsloot vloog ik hem buitenom voorbij, trouwens ook onze NLM piloot)1, en dit gaf een machtig gevoel. Reken maar dat hier een snelheid van ca. 175 km/u gehaald wordt en dan voel je wat op zo'n fiets.

Toch vind ik de grip op de baan tegenvallend, waarschijnlijk veroorzaakt door het gladde oppervlak. Klinkt allemaal een beetje vreemd als je met de medereizigers spreekt, waarbij niemand last gehad heeft van wegglijders. Of te wel: we zijn ver van de grens gebleven, maar ik zie liever enige tekening op het rubber. Zelfs de achterband van Karst, een Heidenau exemplaar, een zelfde waar Harry Trip op Assen zoveel problemen mee had, hield het fantastisch en gezien onze ervaringen moet er misschien geconstateerd worden, dat Harry met te weinig bandenspanning en of een foutieve vering/demping op Assen heeft gereden. Jammer was het dat we na afloop van deze dag direct weer moesten afreizen naar Hull (1 uur rijden) om de boot te halen. Alvorens dit te doen hebben we de professionele fotograaf ontdaan van een 30-tal ingelijste foto's voor een "special price". Dus was deze dag ook voor hem goed! Bezoek de site van ons aller Tony Kersbergen voor deze prachtige foto's.

Klik voor groot formaat



wheelie met de 550

de 550

Karst op zijn 500


Ik heb met Kees Smallenburg, die genoodzaakt door zijn eigen woning(ver)bouw helaas verhinderd was, deze happening geëvalueerd en hem gewezen op het feit dat onze kleine Morini's op dit baantje wel heel veel plezier voor motor en berijder kunnen betekenen en dat de Engelsen zeer zeker enthousiast zouden zijn bij de aanwezigheid van nimmer geïmporteerde machines als Corsarino's en Settebello's. Mogelijk kunnen wij als club een arrangement organiseren en onze leden kennis laten maken met een park als in Cadwell, met heel aardige als enthousiaste Engelse Morini freaks.

Met sportieve groet, Klaas Vink.

   )1 De "NLM piloot" is waarschijnlijk Alex Mayhew (op zijn Valentini 400?), zoon van NLM-eigenaar Stuart Mayhew.
Terug naar de indexpagina.